Summer in Gaziantep

AIESEC experience in 2011.

Friss topikok

Archívum

Linkblog

HTML

Global Village (országbemutató) + nyalánkságok - 2011.07.03

2011.07.03. 10:12 | Zsolt.Kemecsei | Szólj hozzá!

 Sziasztok!

Tegnap voltunk egy kisebb, 3 szintes plázában, ahol minden ország képviseltette magát. Az érdeklődők minden asztalt végigjártak, és meghallgatták a mondandóinkat!

Alkoholt nem lehetett kiállítani, ezért a pálinka bukta volt. Maradt a paprika :) A szalámi, amit hoztam, sertésből készült, annyira nem lájkolják ezt a muszlimok :)

Nagyon jó móka volt, megismerkedtem rögtön egy csomó magyar rokonsággal rendelkező törökkel. Az egyikünk ajánlotta a www.couchsurfing.com oldalt, megadta a nevét, és mondta h szívesen fogad bármikor, ha vissza akarok jönni. Van több barátja mindenfelé a világban és csak 1 e-mail és mehetek hozzájuk is :) Na majd ezt ki fogom használni.

Érdekesség: a ramadan idén aug 1-től tart 1 hónapon keresztül. Erről eddig semmit se tudtam, legyen az én butaságomnak betudható. Minden évben 10 nappal korábban kezdődik, a hold naptár miatt. Ilyenkor hajnali 4 előtt felkelnek, reggeliznek, és utána imádkoznak. Ilyenkor az egész városban lehet hangszórókon hallani az imát (ami mellesleg arab nyelvű, tehát semmit nem értenek belőle... vicces). Ezután hajnali 4 és este 8 között nem ihatnak, és nem ehetnek semmit. Mindezt 1 hónapon keresztül, 40 fokban. Szoktak lenni gondok, csak az csinálhatja, akinek az orvosa beleegyez. A diákokat ez annyira nem izgatja, ők nem követik ezt, csak idősebb korukban.

A Global Village után elmentünk Gaziantep legjobb rádióstúdiójába (Zeugma). 6 embert választottak ki a nemes feladatra, köztük engem is. Angolról fordítottak minket törökre, és mesélnünk kellett, hogy miért jöttünk ide, miért pont ide, és mi a véleményünk az emberekről, városról. Nagyon jó móka volt, nevettünk sokat, kb 1 órás program volt.

Utána elmentünk egy fullos plázába (Sanko Park), vettünk nekem Turkcell SIM kártyát, hogy az itteniekkel tudjak olcsón dumálni. 49 líra volt, ebből 20 lebeszélhető. A percdíjak itt drágábbak, mint otthon. Kb 40 ft egy perc. Minden hívás után kijelzi a telefon, hogy mennyi ideig tartott a hívás, és ez mennyibe került, valamint mennyi maradt az egyenlegen. Ez tök hasznos, nem tudom, hogy otthon van-e ilyen, mert előfizus vagyok. :)

Este 2 sráccal elmentünk az egyetemre, hogy csináljunk 1-2 fotót. Nem volt kivilágítva, ezért nem volt túl izgi, de be se engedtek a biztonsági őrök. 1 szót se tudunk törökül, de 1!!! perc beszélgetés után hozzánk csaptak egy őrt, aki kicsit tudott angolul, és elkísért minket ide-oda, közben jót dumáltunk vele, tanított 1-2 török szót. :)

Nagyon sok okosság van, ami ilyenkor írás közben nem jut eszembe, jegyzetelni fogok a telefonba, hogy vissza tudjak emlékezni. :)

Ma reggel elintéztem, hogy legyen internetem a lakásban, mert a jelszót nem tudták eddig megszerezni a helyi erők. Az egyik ház aljában lévő bolt tulajdonosa fogta a laptopját, feljött a lakásomhoz, és mindent beállított nekem. Persze 1 szót se értettünk egymás nyelvéből, de ez is megoldódott. Itt valahogy mintha érdekelné az embereket a másik problémája, és igyekeznek minél hamarabb megoldani. Lájkolom.

Képek már tényleg lesznek, ma este ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gaziantep.blog.hu/api/trackback/id/tr233034202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása