Summer in Gaziantep

AIESEC experience in 2011.

Friss topikok

Archívum

Linkblog

HTML

Tanulságok az AIESEC-el kapcsolatban

2011.07.23. 18:22 | Zsolt.Kemecsei | 1 komment

 Ezt a bejegyzést azért írom, hogy lehetőség szerint rajtam kívül senki ne jöjjön Gaziantep-be AIESEC-en keresztül... valószínűleg később bővíteni fogom a listát.

Alapból Törökországgal semmi baj nincs, de itt van nagyon sok LC. Ajánlom Istambult, Ankarát, Izmirt. A srácok ezekből a városokból biztos tudnának mesélni, hogy ott is vannak rossz dolgok, de biztos vagyok benne, hogy jobb mint itt. :)

Most elsősorban a negatív tapasztalatokra fogok koncentrálni, amelyek nem az én véleményemet tükrözik, hanem a gyakornokok 95%-ának véleményét.

  • Reptér: ez speciel csak velem történt meg, hogy nem jöttek értem a reptérre. Csak a szerencsének köszönhettem, hogy nem az utcán kellett éjszakáznom. A törökök gyér angoltudásának köszönhető volt a félreértés, ami miatt 1 nappal későbbre vártak engem. Nem voltam boldog, de legalább tudtam valahol aludni.
  • Host family: csak a lányok kapnak host familyt, a srácokat más AIESEC-esekhez pakolják be, vagy kollégiumba. A host family-nél kapnak reggelit és vacsorát, viszont nem mehetnek el sehova a lányok, főleg sötétedés után. Van akit nem engednek minden nap zuhanyozni, mert abban a családban ez nem szokás. A ruha mosásnál több csaj panaszkodott, hogy az ő ruhájukat sima vízben mosták, míg a család megkapta a rendes mosóport és öblítőt. Ha valaki bármiben is kicsit is ellenkezik, és nem azt akarja csinálni, amit ráerőszakolnak, akkor elköltöztetik máshova. Ez a hely általában már egy AIESEC-es szokott lenni, hogy több családnak ne okozzon senki problémát. Ilyen apró ellenkezés lehet, ha nem akar reggelizni, vagy többször akar zuhanyozni, vagy este 8 helyett, 8:05-kor ér haza.
  • AISEC OC nélkül, lányként sehova nem lehet menni, még kb wc-re sem. Csoportos összejövetel sehol sem megengedett, ha valami oknál fogva mégis, akkor alkohol fogyasztás nem igazán van megengedve. Elvileg otthon lehetne inni, de mégse engedik.
  • Problémák vannak a helyi LC-ben is, senki sem tartja be a szabályokat, egyedül velünk tartatnak be nem létező szabályokat is. Például, ahhoz hogy elmehessen egy lány egy másik városba várost nézni, alá kell írnia egy papírt, hogy saját magáért felelős. Az AIESEC szerződésben viszont benne van, hogy mindenki saját magáért felelős... nem értem minek még egyszer ezt megtenni. Ettől függetlenül, van akit még így se engednek el más városba. Az LC-ből egyszerre 6 OC és 1 OCP távozott, különböző belső problémák miatt. Ezért az éppen futó projektek is veszélybe kerültek, a kevés szervező miatt. Ami eddig se volt tökéletes, most még rosszabb lesz. Még jó, hogy csak 1 hét van hátra a projektből.
  • A projekt menet közbeni javítására esély sincs, mert az LC tagjainak elképzelése valósul meg általában. Jellemző az időhúzás, és a semmittevés a nap minden szakára.
  • Bármilyen közös programra megyünk, minden sokkal többe kerül, mintha egyedül menne az ember. Természetesen saját maguknak akarnak félre tenni pénzt, de ezt senki se vallja be. Ha valaki mégis ebbe a városba téved, akkor egyedül menjen mindenhova, és ne kérjen engedélyt senkitől. Amennyiben a közös programokba csöppen a résztvevő, akkor számoljon vele, hogy minden lépését figyelik. 5 méterre a csoport előtt és mögött közlekedni már felelőtlenség. Ilyenkor siettetni fognak, vagy éppen várakozásra kényszerítenek.
  • A város önmagában dög unalom, tehát az embernek saját magának kell gondoskodnia arról, hogy jól érezze magát. A csoportos programszervezés az AIESEC kihagyásával kb. lehetetlen. Összegyűlni nem lehet AIESEC otthonában, mert "veszélyes". Kollégiumba természetesen nem mehet be csak az, aki ott lakik, tehát ez is kizárva. Host family nem tolerál semmi féle élvezeti formát, tehát oda se lehet menni. Ezért mindenki minden délutánt egyedül tölti otthon, vagy az utcákon sétálva. Mindenki unatkozik, aki nem tud okosságot csinálni.
 
Összességével összefoglalom kinek ajánlom ezt a helyet, és ezt jól fogadjátok meg:
- ide gyere, ha a muszlim világ szigorú élete érdekel, és ezt ki is bírod!
- ide gyere, ha bírod az unalmat!
- ide gyere, ha nem bírod az alkoholt, és azt sem ha mások isznak!
- ide gyere, ha nem akarsz csajokkal ismerkedni. Ha akarsz, megakadályoznak ebben!
- ide gyere, ha imádod ha kontrollálják minden lépésed!
- ide gyere, ha utálod az izgalmakat!
- ide gyere, ha nem szeretsz strandra járni, mert itt tuti nem fogsz!
- ide gyere, ha szereted, hogy minden ember figyeli mit csinálsz!
- ide gyere, ha szereted a hamis pletykákat!
- ide gyere, ha óvodásnak akarod érezni magad!
 
Ettől függetlenül én jól érzem magam, mert megtalálom a kiskapukat, és minden buta szabályt megszegünk az arra hajlandóakkal. A maradék többség pedig szenved, és sorban változtatják meg a repjegyük dátumát, menekülnek haza. Én nem fogom megváltoztatni, csak azért is végignyomom augusztus 20-ig. Ha minden összejön, ebbe belefér Izmir és Isztambul. Ott már más az élet, mint itt.
 
Nagyjából ennyi! Még frissítem a bejegyzést, mert nagyon sok minden van még, de nem jut minden rögtön az eszembe! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaziantep.blog.hu/api/trackback/id/tr423091945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VermesSzabolcs 2011.07.25. 16:02:11

Kitartas Zsolti! Varlak Izmirben, itt tenyleg minden masabb. ( irtam az aieseceseknek a szallasoddal kapcsolatban, de nem erkezett valasz. Holnap irok nekik egy remindert) udv
süti beállítások módosítása